Een voorspoedig nieuwjaar, of…….?

 In Column

Rik van Dommele, Manager Radboudumc Nijmegen

Waarschijnlijk heeft u het de afgelopen weken talloze malen tegen uw vrienden en collega’s gezegd. Niks mis mee toch?
Tijdens een van de winterse vakantiedagen zat ik bij de open haard en een glas wijn te mijmeren over deze woorden. Is voorspoed het hoogste goed in het leven? Hedonisten zullen deze vraag gretig bevestigend beantwoorden. Ik vind het iets te vlak en bevind mij hier in het goede gezelschap van grote denkers als Plato en Epicurus (zie foto).

Is geluk dan het hoogste goed? Dat klinkt plausibel, maar na een slok wijn bedacht ik dat het geluksgevoel redelijk makkelijk opgewekt kan worden door alcohol en misschien nog wel effectiever met een lijntje cocaïne (disclaimer: don’t try this at home). Sterker nog: stel dat er een slaappil op de markt kwam dat ons in een permanente staat van opperste geluk zou brengen. Zou je die dan willen slikken? Ik niet!

Nee, waar het om gaat is dat wij een zinvol leven leiden. Pas als we iets zinnigs doen met ons leven kunnen we ons echt gelukkig voelen. Ik wens u dan ook allen een zinvol 2017 toe.

Recent Posts